BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 9 Mei 2009

<< khAsIAt kUrmA >>

Setiap kali menjelang Ramadhan, kurma pasti akan menjadi hidangan wajib untuk berbuka walaupun sebiji dua. Masa inilah pelbagai jenis, rasa dan rupa kurma tiba-tiba mucul di pasaran yang kerap dijadikan hadiah atau buah tangan. Biar apa pun bentuknya, kurma adalah buah-buahan yang mengandungi banya khasiat.

Masyarakat Arab mempercayai bahawa memakan kurma bukan sahaja baik untuk kesihatan, tetapi ia juga boleh menghaluskan kulit, memperbaiki sistem pencernaan, dan memberi tenaga kepada wanita hamil kerana ia dipercayai boleh membantu perkembangan otak bayi.

Kurma juga ada banyak kelebihan :
Ø Kaya dengan zat besi- sangat sesuai untuk perempuan yang sedang haid dan yang menghidapi penyakit anemia ( kekurangan sel darah merah )
Ø Boleh dimakan bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolestrol
Ø Kaya khasiat : protein ( 1.8 hingga dua peratus ), serat ( 2-4% ), glukosa ( 50-57% ), vitamin A dan C, sodium dan potassium
Ø Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma menyebabkan kita berasa cepat kenyang dan dapat mengelakkan kita daripada memakan makanan berlebihan
Ø Kandungan potassium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin ( aprodisiak ) dan meningkatkan sistem pertahanan badan, khususnya untuk mencegah barah payudara dan rahim
Ø Kurma yang diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar dengupan jantung
Ø Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan yang boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana yang dilakukan oleh Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...